Klimakteriesymtom

Då vi kvinnor har östrogenreceptorer i hela kroppen, så kan vi råka ut för en hel del symtom, som vi kanske inte alls kopplar ihop med klimakteriet. Det är då vanligt att vi söker för det enskilda problemet och att varken läkaren eller du kopplar ihop det med sjunkande könshormoner och klimakteriet. Det kan därför vara bra att ha koll på de vanligaste symtomen, och också vad du kan göra själv för att lindra. Kom ihåg att vi alla är individer och upplever symtom på olika sätt och att råden enbart är riktgivande. Våra referenser till klimakteriesymtom hittar du HÄR

KLICKA PÅ SYMBOLERNA FÖR ATT LÄSA OM VARJE SYMTOM

Vallningar

Trött och energilös

Minnespåverkan och koncentrationssvårigheter

Torr och kliande

Tunt hår

Underlivet

Oregelbunden mens

Deppig och låg självkänsla

Rinnande ögon

Munhälsa

Muskel- och ledvärk

Viktuppgång

Vill du veta om du är eller är på väg in i klimakteriet?

Gör vårt test så får du svar direkt! Kontakta oss via vårt kontaktformulär så skickar vi det till dig. 

⇢ Ja, jag vill göra testet!

Klimakteriet

De flesta kvinnor når menopaus vid 51,5 års ålder här i Sverige, men allt mellan 45–55 år är vanligt. Om du är rökare, eller har ett icke-europeiskt ursprung kan du hamna i klimakteriet lite tidigare. Det allra bästa är att fråga sin mamma när hon hamnade i klimakteriet. Det är nämligen en bra fingervisning om när du själv kommer dit. Klimakteriet kan fortgå 5–10 år innan vi når menopaus, det vill säga när vi varit blödningsfria ett helt år. Det är alltså helt normalt att börja få symtom redan i 35-årsåldern. 


Tiden innan menopaus är det som brukar kallas förklimakteriet eller perimenopaus. Det är under förklimakteriet som vi kan börja uppleva både psykiska och fysiska symtom. Vi är många som får något slags symtom, hela 75% av alla kvinnor, 30% av oss svåra sådana.